OMGEVING

Le Marche, de Marken. Niet het zoveelste “Nieuwe Toscane”

Le-Marche-een-puur-concentraatDat is al te vaak heruitgevonden. De Marken verdienen echt beter dan dat…

Wel een regio met een zeer divers potentieel , al beginnen de inwoners zich dat maar met mondjesmaat te realiseren.

Het authentieke Le Marche is onmogelijk in één zin te omschrijven. “Een puur concentraat van het echte Italië” is wellicht geen slechte poging.

Het landschap wisselt voortdurend. Van zacht glooiend (daar heb je nabije buur Toscane weer) naar stevig bergachtig (de Monti Sibillini). En toch is de Adriatische kust met haar oneindige stranden nooit ver weg.

Capotorto is gesitueerd in Petriano , in de meest noordelijke provincie: Pesaro e Urbino.

Pesaro, de iets mondainere badplaats, stad van Rossini, ligt op 25 km. Leuk voor een dagje strand, shopping, cultuur en vooral…sfeer!

Urbino, op 10 km, wordt beschouwd als de bakermat van de Italiaaanse Renaissance. Unesco Werelderfgoed. Geboortestad van de schilder Rafael. Gedomineerd door het gigantische maar prachtige Palazzo Ducale, gebouwd in opdracht van Federico da Montefeltro.

De familie Montefeltro die overigens haar naam gaf aan een zeer pitoresk hinterland met duizend en één borgo’s, kleine nederzettingen, allen om ter mooist gelegen.

De universiteit van Urbino zorgt dan weer voor de levendige aanwezigheid van 16.000 jonge mensen (bij 15.000 eigen inwoners). Niet bepaald een slapend Middeleeuws dorpje dus, wel een stad waar altijd wat te beleven valt.

Culifreaks halen hun hartje op in de vele restaurantjes, bij kleinschalige producenten van olijfolie(Cartoceto), kaas, honing, wijn en truffel (Acqualagna).

En langs de heuvelkam die klimt (soms tegen de tijd in de Giro) van Pesaro naar Urbino slingert een cipressenlaantje naar een oase van rust…Capotorto. Kom er thuis, je bent meer dan welkom!

Capotorto routebeschrijving